S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.

Jak správně uchovávat potraviny: Tipy, které prodlouží jejich čerstvost a ušetří peníze

16.04.2025

Jak správně uchovávat potraviny: Tipy, které prodlouží jejich čerstvost a ušetří peníze

Každý z nás už někdy otevřel lednici a s lítostí vyhodil něco, co „mělo ještě chvíli vydržet“. Přitom správné skladování potravin není žádná věda. Stačí jen vědět, co kam patří, co spolu vychází a co si naopak nerozumí. A když k tomu přidáte pár chytrých pomocníků, vaše kuchyně bude nejen přehlednější, ale i úspornější.

Základní pravidla uchovávání potravin

Ne všechny potraviny patří do lednice. Například rajčata, banány nebo brambory mají raději pokojovou teplotu a chlad jim škodí. Pokud se naučíte skladovat jen to, co má být skutečně chlazené, prodloužíte tím životnost potravin i samotné lednice.

Důležitým principem je také pravidlo „first in, first out“, tedy to, že starší potraviny patří dopředu a novější dozadu. Díky tomu nebudete zbytečně vyhazovat zapomenuté jogurty nebo sýry, které se schovaly někde vzadu.

Spíž by měla být suchá, tmavá a chladná. Pokud je ve vaší domácnosti spíž zároveň nejteplejší místností pod bojlerem, přehodnoťte uskladnění některých zásob. A pozor také na míchání vůní – mouka vedle cibule opravdu není šťastné řešení.


Pečivo

Pečivo patří do bavlněného pytlíku nebo chlebníku, kde může dýchat. Igelit zadržuje vlhkost, a tím urychluje vznik plísní. Pokud nestíháte sníst vše včas, rozdělte pečivo na porce a zamrazte ho. Jednotlivé plátky oddělené papírem snadno vytáhnete, kdykoli dostanete chuť na topinku nebo toust.


Ovoce a zelenina

Ne každé ovoce a zelenina patří do lednice. Banány, rajčata nebo jablka se tam necítí dobře a ztrácejí chuť. Navíc jablka uvolňují etylen, který urychluje zrání jiných plodů – pokud je tedy uložíte spolu, ostatní ovoce se rychleji kazí. Zeleninu skladujte odděleně, ideálně v boxech s víkem nebo s perforovaným dnem, které pomáhá cirkulaci vzduchu. Čerstvé bylinky vydrží nejdéle ve sklenici s trochou vody, přikryté sáčkem – úplně stejně jako květiny ve váze.


Maso a mléčné výrobky

Tyto potraviny patří do nejchladnější části lednice a ideálně do uzavíratelných nádob. Chráníte tím nejen jejich čerstvost, ale i ostatní potraviny před nasáknutím nepříjemného pachu. Jogurty a tvarohy skladujte víčkem nahoru, prodlouží se tak jejich trvanlivost. Měkké sýry zabalte do pergamenového papíru a pak uložte do krabičky, tvrdé sýry zůstávají chutné nejdéle ve voskovaném obalu nebo potravinářském papíru.


Mouka, rýže, těstoviny a luštěniny

Původní sáčky nejsou vhodné na dlouhodobé skladování. Sypké suroviny přesuňte do uzavíratelných dóz, ideálně skleněných nebo kvalitních plastových. Chrání je tak nejen před vlhkostí, ale i před nežádoucími návštěvníky, jako jsou potravinoví moli. Do každé dózy můžete navíc vložit bobkový list – jeho aroma škůdce odpuzuje.


Koření, čaj a káva

Koření skladujte ve tmavých skleničkách nebo plechovkách, dál od sporáku. Světlo a teplo snižují jeho intenzitu i chuť. Káva a čaj patří do dózy s pevným víkem, určitě ne do lednice, kde vlhkost ovlivňuje chuť i kvalitu.


Vejce

Vajíčka není potřeba před uložením do lednice mýt. Přirozená ochranná vrstva je chrání před bakteriemi. A pokud je uložíte špičkou dolů, zůstávají déle čerstvá.


Zbytky jídel

Vařené jídlo by mělo být do dvou hodin uloženo do lednice. Vhodné jsou plastové nebo skleněné dózy s víkem. Pokud si na ně napíšete, co obsahují a kdy byly připraveny, vyhnete se pozdějšímu hádání, co že to je ta zvláštní hmota v rohu lednice.


Chytré tipy navíc

Chléb vydrží déle čerstvý, pokud k němu do pytlíku přidáte kousek jablka nebo syrové brambory. Tvrdý sýr si zachová chuť, když ho potřete kapkou másla. A pokud vám zbyde spousta petrželky, nasekejte ji, dejte do tvořítka na led a zalijte olejem – vzniknou tak malé porce připravené na vaření.


Pomocníci z KUŽEL.cz, kteří vám usnadní život

Když víte, co kam patří, je to jen polovina úspěchu. Tu druhou tvoří vhodné vybavení. V KUŽEL.cz najdete vzduchotěsné dózy, které uchovají mouku, cukr nebo těstoviny v suchu a pořádku. Nabízíme organizéry do lednice i do spíže, které pomáhají udržet systém a šetří místo. Máme i zavařovací sklenice na ořechy, luštěniny nebo domácí marmelády, a také textilní pytlíky na pečivo – stylové, udržitelné a praktické. Nechybí ani popisovací štítky nebo mazací fixy, které vám pomohou mít ve věcech dokonalý přehled.

Všechno potřebné najdete na našem e-shopu KUŽEL.cz, kde vybíráme s důrazem na kvalitu, praktičnost a hezký design.


Závěrem

Správné uchovávání potravin není jen o pořádku, ale i o šikovnosti a zodpovědnosti. Malé změny v kuchyni vám ušetří peníze, čas i nervy. A co je nejlepší? Díky chytrému skladování se budete

Rubriky blogu

NAŠE TIPY

MGUwY